Léto je prvek Oheň

11.08.2018 10:54

Oheň (léto) začal letos (2018) vládnout 6.5. a vyvrcholí letním slunovratem (tak jako u Keltů) 21.červen 2018 ve 12:08h (Země začne vládnout 7.7.).

Co na léto říkal Žlutý císař?
(úmrtí 2597 př. n. l.)

 „Ve třech měsících léta je hojnost slunce a deště. Je to období, kdy všechno bují a krásní, nebeská qi sestupuje a pozemská qi se zvedá, tyto energie splynou, existuje styk mezi nebem a zemí, rostliny rozkvétají a jsou v plné síle. Lidé mají v létě chodit spávat později a vstávat časně zrána, a nesmí jim vadit, že dny jsou dlouhé a slunečné. V myslích nesmějí přechovávat hněv, jejich duševní nálada má odpovídat rozjásané letní atmosféře, aby i duch v nich rozkvétal a qi mohla volně vystupovat z těla ven. Pozornost mají orientovat na venek a mají se zajímat o okolní svět. Toto odpovídá atmosféře letní qi a takováto je cesta pěstování qi v létě. Kdo se jí protiví, poškozuje si srdce, a na podzim se proto může stát, že bude churavět na horečnatá onemocnění. Jelikož si nevytvoří dostatečné podmínky pro shromažďování podzimní qi, budou se nemoci opětovně vracet i v zimě. “ Vnitřní kánon Žlutého císaře" - Základní otázky, kapitola 2. (Huangdi Neijing – Suwen)

  • Ve třech měsících léta je hojnost slunce a deště. Je to období, kdy všechno bují a krásní:

Ohnivý element je hlavně o lásce a radosti. Pokuste se více radovat ze života včetně „obyčejných“ věcí a zdánlivě maličkostí. Dopřávejte si drobné radosti a naučte se je skutečně vychutnávat.

  • nebeská qi sestupuje a pozemská qi se zvedá, tyto energie splynou, existuje styk mezi nebem a zemí:

Když máme příliš mnoho nebo příliš málo ohně, tak můžeme být příliš vzrušení nebo nudní. Nerovnováha v srdci může způsobit nesrovnalosti s naší vnitřní tělesnou teplotou.

  • Nedostatečný oheň může způsobit zimnici v končetinách, poškozovat krevní oběh, tělesné tekutiny a menstruační oběh. Trávení může být pomalé a v důsledku nedostatečného ohně dochází k rozptýlení střev.
  • Nadměrný oheň může vést ke vzniku zánětu, suchých plic a nosu, způsobit úzkost a neklidný spánek. V zažívacím traktu může vyschnout stolice a způsobí zácpu. Příliš mnoho ohně vysuší naše vnitřní tekutiny a příliš málo má za následek nadbytek tekutin.

Tento rok vychází letní slunovrat na 21. červen 2018 (poledne) a to je vrchol yangu a tudíž ohně. Energie se postupně začíná měnit v yin a Oheň sám končí 7. 7., kdy vládu převezme Země, aby se Qi mohla proměnit v Kov.

  • rostliny rozkvétají a jsou v plné síle:

Oheň je symbolem pro léto, kdy jsou stromy plné ovoce a rostliny hojně kvetou. Ve vašem životě tato síla umožňuje, aby Vaše sny a cíle došly naplnění.

  • Lidé mají v létě chodit spávat později a vstávat časně zrána, a nesmí jim vadit, že dny jsou dlouhé a slunečné.

Je to protiklad od elementu Voda – Zima, kdy se Qi uchovává a šetří se s ní. Teď se můžeme radovat ze světla a dlouhých dní. Světlo je yang a to znamená, že když nám světlo vadí, tak můžeme mít problém s yangem = je ho na nás příliš. To může být i nedostatkem yinu nebo krve. Krev hodně „pálíme“ koukáním do PC a telefonů jakožto zdrojů silného světla

  • V myslích nesmějí přechovávat hněv, jejich duševní nálada má odpovídat rozjásané letní atmosféře, aby i duch v nich rozkvétal a qi mohla volně vystupovat z těla ven.

Podle Vnitřního kánonu dbáme během léta o své duševně emoční rozpoložení, neboť nadměrná žádostivost, netrpělivost, nespokojenost a nesmiřitelnost i celková duševní nevyrovnanost zraňují srdce. A protože je léto obdobím přináležejícím srdci, je srdce z celého roku nejvíce zranitelné těmito emocemi právě v létě.

  • Pozornost mají orientovat na venek a mají se zajímat o okolní svět.

Odvažte se více otevřít svým citům, lidem, světu..

  • Toto odpovídá atmosféře letní qi a takováto je cesta pěstování qi v létě.

Vyvážený prvek ohně se v člověku projevuje smyslem pro humor, přátelskostí, optimismem, velkorysostí, charismatem, zdravou sebejistotou, vyrovnaným mluvením na veřejnosti a uměním plně žít.

  • Kdo se jí protiví, poškozuje si srdce, a na podzim se proto může stát, že bude churavět na horečnatá onemocnění. Jelikož si nevytvoří dostatečné podmínky pro shromažďování podzimní qi, budou se nemoci opětovně vracet i v zimě

Nerovnováha v Ohni včetně emocí může udělat to, že "spaluje, šlehá vzhůru, zraňuje tekutiny a Qi". Z toho pak plynou například tyto potíže: rudnutí obličeje, afty na jazyku, bolestivý zánět hrdla, zarudlé otoky, hnisavé vyrážky, neklid či nervozita, poruchy spánku…

Ano, léto je vhodná doba na doladění se, pro harmonizaci. Vyladění přílišného chladu např. zázvorem nebo přílišného horka bílou ředkví v lásce k sobě a okolí.

Srdce můžeme svlažovat velmi dobře „svěže hořkými“ potravinami Jako je čekanka, pampeliška, rukola, grapefruit, bazalka, saturejka, artyčoky, hlávkový salát, brukev, bezinky.  Patří sem i další potraviny např. ovčí a kozí sýry a mléko, ledový a polní salát, červená řepa, skopové, kozí, jehněčí maso, čaj pu-er, zelený čaj, nálevy z (čerstvé) dobromysly / oregana či květů chryzantémy, vynikající je též kompot z řapíků rebarbory

Chuť hořká – proniká do srdce, aby je ochladila a vyčistila; hořké řídí směr dolů. Je Yinové povahy, ale umí i vysušovat:

hořká/teplá: větší množství vysušuje
hořká/chladná: působí proti stavům horka

V letním období je vhodné upravovat potraviny spařováním – blanšírováním, vařením na páře, dušením. Je vhodné mléčné kvašení, a to zejména u zeleniny. Naopak bychom neměli příliš často smažit, dlouho péci a dlouho tepelně upravovat potraviny.

Víte, že jazyk patří Ohni - srdci?

Díky tomu můžeme chápat souvislost s koktáním a emocemi.
Jazyk také propojuje Zadní střední dráhu s Přední střední dráhou a tvoří tak uzavřený okruh.

Léto s elementem Ohně má ještě mnoho zajímavostí, jako že sem například patří vědomí a duch Shen, který se například podporuje i líbáním. „Nebeská brána (ústa) stimulují Shen (ducha) a májí tedy duchovní účinky.“

Petr Novák